28.08.2017 | Werelderfgoed

Doe mee tijdens het Werelderfgoedweekend

Op 9 en 10 september 2017, tegelijk met de Open Monumentendagen, organiseren verschillende UNESCO-Werelderfgoederen het jaarlijkse Werelderfgoedweekend onder het motto: “Ons Werelderfgoed is wereldberoemd, binnenkort ook in Nederland!” Uiteraard doet de Waddenzee ook mee.

Waddenzee Werelderfgoed

Tijdens het Werelderfgoedweekend zijn er verschillende mogelijkheden om het wad te beleven

Zaterdag 9 september
Wadexcursie bij zonsondergang: Schiermonnikoog, 18:30 vertrek bij bezoekerscentrum Schiermonnikoog, aanmelden kan hier.

Eendenkooi Nieuw onrust, Westpolder bij Hornhuizen, 10:30 meer informatie vindt u hier daarnaast heeft het Groninger landschappen ook nog open dag op twee borgen met bijbehorende landgoederen, meer informatie hier.
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten-kalender/

Zondag 10 september
Wadexcursie bij opgang: Schiermonnikoog, 18:30 vertrek bij bezoekerscentrum Schiermonnikoog, aanmelden kan hier.

De Waddenzee organiseert niet alleen in september een werelderfgoedweekend - tijdens de maanden juni t/m oktober zijn het de Werelderfgoedweken. Gedurende deze periode zijn er tal van excursies rond het thema Werelderfgoed Waddenzee. Wil jij ook met een beroepsvisser op zoek naar de lekkerste oesters? Of tijdens de Nacht van de Nacht de Waddenzee als de donkerste plek van heel Nederland ervaren? Kijk dan op de website.

Grachtengordel Amsterdam
De grachtengordel stamt uit de zeventiende eeuw toen deze werd ontwikkeld door en voor de burgers van Amsterdam. De grachten staan sindsdien symbool voor de burgercultuur en de openheid die Amsterdam kenmerkt. Ze vormen een ingenieus waterbouwkundig werk met koopmanshuizen en stadspaleizen. Op 9 en 10 september kunnen de karakteristieken van de grachtengordel ontdekt worden vanaf het water tijdens de UNESCO-tour. Op zondag is er een speciale rondvaart voor kinderen. Beide activiteiten zijn gratis.

Droogmakerij de Beemster
In de Beemster kan aan geocaching gedaan worden met "De Sterren van de Beemster". Op een bijzondere plaats ligt een waterdichte doos met daarin een logboek verstopt. Met de hand-GPS worden de precieze coördinaten van de schuilplaats bepaald en gepubliceerd op de Geocache-website. Met deze informatie kunnen anderen op zoek gaan naar de schat ('de cache’).

Rietveld Schröderhuis
Zaterdag 9 september openen de deuren van twee bijzondere woningen ontworpen door Gerrit Th. Rietveld. Het gaat om de museumwoning van de Utrechtse architect aan de Robijnhof 13 (van 11 tot 13 uur) en Rietveld’s kernwoning aan de Erasmuslaan 9 (van 14 tot 17 uur). Deelnemers ontvangen gratis een Rietveldwandelroute (ook leuk op de fiets) die onder andere langs de Garagewoning van Rietveld voert. U hoeft zich niet op te geven, er is een gids die bepaalt hoeveel mensen er tegelijkertijd naar binnen kunnen. De entree is gratis.

Ir. D.F. Woudagemaal
Zaterdag 9 september is de primeur van een nieuwe tentoonstelling waarin het IJsselmeer, de Friese Boezem en de relatie van het Ir. D.F. Woudagemaal met de Afsluitdijk centraal staan. Het gemaal is het hele weekend te bezoeken. Kinderen ontvangen een doe-boekje. Daarnaast rijdt de Werelderfgoedbus op zaterdag heen en weer tussen het Woudagemaal en Lemmer waar het goed ‘Nazomeren’ is.

Schokland en omgeving
Tijdens een archeologische wandelexcursie wordt er zaterdag (van 13 tot 14.30 uur) verteld over de schatten die verborgen zitten in de grond en de voetstappen die gevonden zijn van 6300 jaar geleden. Beide dagen is het Museum Schokland gratis toegankelijk en kan er voor €5,- een rondrit met de trekker over het eiland gemaakt worden (14 tot 15 uur). Voor kinderen is er voor €2,- een expeditiekit (spannende speurtocht) te krijgen in de museumwinkel.

Molencomplex Kinderdijk-Elshout
Zaterdag 9 en zondag 10 september is werelderfgoed Kinderdijk met haar 19 iconische molens uiteraard ook geopend en zijn de twee museummolens te bezoeken. Vanaf 4 tot zaterdagavond 9 september zullen de molens zelfs in de avond verlicht zijn op Kinderdijk (20 tot 23 uur). Een traditie die teruggaat naar de jaren zestig van de vorige eeuw. Een rondvaart over de boezem tijdens deze avonden maakt Kinderdijk tot een sprookjesland. U kunt uw ticket met korting kopen via www.kinderdijk.nl

De Stelling van Amsterdam
Met 42 forten en 4 batterijen is kiezen nodig tijdens het Werelderfgoedweekend op de Stelling van Amsterdam. Diverse forten zijn open voor publiek! Een greep uit het programma: kom naar het bloemige event Florial Art Route op Fort Nigtevecht, bekijk voorstellingen op Fort Spijkerboor, luister naar de levendige geschiedvertellingen op Fort bij Edam, ga binnenkijken bij Fort bij Abcoude (9 september), ervaar het Hembrughappening (10 september) op het Hembrugterrein (het hart van de Stelling), ga zitten op een fijn terras bij Fort Bezuiden Spaarndam of bekijk het Fort bij Aalsmeer voordat het wordt verbouwd.

Het Koninkrijk der Nederlanden heeft tien door UNESCO erkende werelderfgoederen. Deze zijn uniek in de wereld. Ze vertellen het bijzondere verhaal van waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp.
Meer informatie: www.werelderfgoed.nl

“Ons Werelderfgoed is wereldberoemd, binnenkort ook in Nederland!”